Waarom je baby wakker blijft in bed…

ritme slaap 0-6 maanden slaap 6-12 maanden May 17, 2018

Ken je dat? Leg je je baby lekker in zijn bedje neer en dan is het keten geblazen. Of ligt hij lekker te brabbelen en te spelen. Op zich wel blij, maar slapen ho maar! Of misschien heb je minder geluk en is je baby minder blij in zijn bedje: huilen huilen en pas slapen na een boel troosten. Waarom is dat? Waarom kan het zo lang duren eer je baby slaapt en slaapt hij dan weer wel in no time als je hem bij je hebt, bij een ander slaapje of bij iemand anders?

Slapen is een spel der hormonen

Ken je cortisol? Daar word je lekker alert en druk van. Dat zie je in onderstaande figuur: de blauwe lijn is cortisol en net nadat deze piekt of daalt gaat de gele lijn (aandacht) mee. Hand in hand met een kleine vertraging. Pas als deze twee dalen krijgt zijn evenknie de kans om te stijgen: melatonine ofwel het slaaphormoon (groene lijn). Dat gaat weer samen met de lichaamstemperatuur (rode lijn), want als we slapen daalt onze lichaamstemperatuur om energie te besparen.

Schermafbeelding 2017-06-13 om 12.15.26

Je kunt je misschien voorstellen dat als je je baby op bed legt terwijl cortisol een feestje aan het geven is, melatonine en dus slapen geen schijn van kans heeft. Dat kan gebeuren als je timing verkeerd is, maar ook als cortisol nog even ‘doorfeest’ omdat er stress is. Nu lijkt dat een beetje vreemd in het wollige wereldje van een baby, maar starten bij de opvang, de komst van een broertje of zusje, een verhuizing, oververmoeide ouders en moeheid van ukje zelf kunnen allemaal stressfactoren zijn.

Dat los je niet 1-2-3 op met ‘even’ de juiste timing. Want vaak zie je ook dat er een gewoonte is gekomen. Door de oververmoeidheid slaapt baby wat lichter (of jij misschien ook waardoor je weer sneller reageert, terwijl je baby misschien anders wel verder had geslapen), ga je eerder troosten of een voeding geven en zo ontstaat gewenning. Of je baby is wat gefrustreerd geraakt, weet niet wat de bedoeling is maar wel dat hij niet kan slapen in dat bedje. Dat is wanneer slaapassociaties een rol spelen.

Maar het begint bij de hormonen:

Klaas Vaak is een surferdude: hij werkt op golven. Mis je de golf, dan mag je wachten tot de volgende komt. 

Stap 1 om goed te (leren) slapen is daarom meeliften op die hormonen. Leg je je baby op bed terwijl cortisol laag staat en melatonine hoog, dan gebruik je het spel der hormonen in je voordeel. Je baby ligt er op tijd in, kan ook echt slapen en is niet te moe. Daardoor valt hij sneller in slaap, krijgt er dus een goede slaapassociatie bij en kan dan weer beter en dieper gaan slapen. Hoe weet je wat de juiste timing is? Dat zijn de bekende wakkertijden!

Maar…Het hele slaapspel wordt ook geregeerd door ritmes. Het volgende deel gaat hier verder op door.

 

Cover 3D Droomritme_burned (1)

Hoe het allemaal precies werkt: dat lees je in Baby in een droomritme