Wat een huilbaby met je doet...

baby reflux hetpatroon huilbaby onrustige baby Dec 19, 2022

Wat doet een huilbaby met je? Onwijs veel kan ik je vertellen en dat is helaas uit persoonlijke ervaring(en). Van stress, zorgen, moedeloosheid tot chronisch ziek worden. Daar kan het hummeltje niets aan doen, noch de ouders. Maar wat wél kan is betere zorg/begeleiding. Want een huilbaby huilt dag in dag uit, week in week uit en maandenlang, maar het hoeft geen jaren te duren. Toch is dat vaak wel het geval. 

Het Algemeen Dagblad bracht een paar dagen geleden een mooi artikel over de impact van de huilbaby op vaders, een vergeten groep. De geijkte troostadviezen die je dan onder zo'n artikel leest doen mijn nekharen overeind staan, wetende dat juist de ouders van huilbaby's koningen zijn in troosten, waardoor die baby helemaal niet 24/7 huilt, maar zijzelf omvallen. In al die jaren heb ik een ding wel geleerd: er is zelden één oorzaak/oplossing, het is altijd een samenspel van.  Ik beschreef ze in het boek #babyreflux en de methodiek is opgenomen in de #droomritmemethode. Om te voorkomen dat andere ouders zouden meemaken wat ik zelf moest doorleven. Toch zitten ze naar mijn wens/gevoel te vaak op consult, met kringen onder hun ogen tot hun tenen en zorgen en stress tot het plafond. Hoe overleef je, hoe blijf je overeind? Dat is dan echt de eerste focus, terwijl aan de onrust wordt gewerkt, van de Droomritmecoach. 

Wennen doet het nooit, een huilbaby doet iets met je. Ook jaren later. Ook al is mijn oudste inmiddels 18 jaar, mijn eerste huilbaby, nog steeds schiet de stress door mijn lijf als ik dát huiltje hoor en herken. Staat het zweet me op de rug en vliegen de herinneringen mij aan. Ik weet dat dit helaas vaak voorkomt, soort van post-traumatische-verzorg-een-huilbaby-stress. Bij moeders én vaders, want ook de vader aan het woord in het AD benoemt juist dat:

Precies dát. Wat het met mij persoonlijk deed, beschreef ik in mijn roman Het patroon   want tot op de dag van vandaag heeft het invloed, ook in positieve zin, dat ik drie huilbaby's in mijn armen hield.  Want zonder die huilbaby's was er nooit een Droomritme(coach) geweest. Ik geef je een sneak preview (het boek verschijnt in de loop van 2023 ;-) in de hoop dat het een hart onder de riem geeft.