Zeven stappen naar goed zelf slapen (slaapassociaties)

slaap - dreumes slaap 0-6 maanden slaap 6-12 maanden slaapassociaties Jul 15, 2018

Is je kleinte vaak redelijk rap weer wakker? Begint de onrust zodra je hem in bed wilt leggen? Zijn de nachten best wel vaak en veel onderbroken? Dan is het slim te kijken naar de slaapassociaties.

’t Pavlov effect

Een slaapassociatie is een ‘iets’ wat je baby nodig heeft om in slaap te kunnen vallen. Dat ‘iets’ ontstaat vaak vanzelf, omdat het steeds bij het slapen aanwezig is. Maar..dat kan dus maar zo ook iets zijn dat je misschien toen wel deed, maar nu niet meer wilt doen. Of: wat  nu niet meer werkt!

Je baby groeit namelijk door en dat maakt dat waar hij eerst gewoon weggelegd kon worden of overal kon slapen, nu niet meer lukt. Hij heeft dan steeds zijn slaapassociatie nodig.

 

Zelfbediening

Het fijnste is dan als je kleintje aan zelfbediening kan doen: pak de speen, kijk naar een knuffel, voel het slaapzakje of inbakerdoekje om je heen, herken het bedje en het kamertje en hij kan slapen. Dat is precies de reden waarom zelf in slaap vallen zo belangrijk is. Maar…is de voeding een slaapmiddel, ben je een levende matras, is er altijd beweging nodig of slaapt je baby altijd in iemands armen? Dan is dat een afhankelijke slaapassociatie en heeft je kleintje dit steeds nodig als hij wakker wordt. En dat is in ieder geval iedere 45 minuten, want zo lang duurt zijn slaapcyclus. Doorpakken? Dat vraagt om het slaapmiddel en daarom wordt hij dus helemaal wakker en kan hij daarna niet meer slapen. In de nacht gaat dit net zo.

 

Wat doe je eraan: zeven stappen naar goed zelf slapen

  1. Kijk even goed wat je doet: weet wat de slaapassociatie is. Borst Fles? Speen? Je armen?
  2. Kies een dag om te starten en bouw af met kleine stapjes. Bijvoorbeeld: als je baby steeds drinkend in slaap valt, begin je dus gewoon met een voeding. Maar je haalt borst of fles net wat eerder uit zijn mondje. Merk je dat de pauzes tussen de slokken langer worden? Gaan de oogjes toe? Koppel dan los. Leg hem dan neer, ‘drowsy’: niet wakker, niet slapend. Huilen? Repeat.
  3. Na een paar dagen vervroeg je steeds het moment van loskoppelen. Totdat de voeding niet meer nodig is en het alleen nog om je aanwezigheid gaat.
  4. Dan probeer je rond slaaptijd je baby eerst even rustig te krijgen door hem bij je te houden, rond te lopen et cetera. Nu is dus de slaapassociatie weg en ga je nieuwe maken. Wat je doet voor het slapen gaan hoort erbij, dus maak je ritueel niet te lang en zorg dat je dit altijd kunt doen (en anderen ook). Zet ook 1 knuffel in het  bedje, dan kan dit zijn slaap(associatie)vriendje worden.
  5. Is je aanwezigheid echt nog nodig? Dan blijf je erbij.. Baby rustig? Neerleggen. Onrust? Troosten. Dat kost wellicht even tijd, maar het is zeker de investering waard!
  6. Gaat ook dit goed, dan bouw je ook je aanwezigheid wat af. Blijf erbij, ga dan wat verder weg zitten in stapjes tot je de deur uit kunt gaan en versnel dit proces steeds een beetje. Voordat je het weet kun je welterusten zeggen, een aai over het bolletje geven, even gelukzalig blijven kijken en dan gewoon weglopen.
  7. Voed na het wakker worden als dat kan, zo voorkom je ook dat dit weer een slaapmiddel wordt (behalve natuurlijk in de avond en nacht, zorg er dan voor dat je je baby wel drowsy neerlegt).